

EMS COOPERATIVE

EMS workshop: Electronic advance data (EAD) readiness

Tuesday, 13 April 2021, 12.00–15.00 CEST (UTC+2), via remote participation

Agenda

Timings	Subject	Lead
11.00–12.00	Registration	Secretariat
12.00–12.10	Opening remarks	Patrick Richon (Chair)
		Osamu Goto (Vice-Chair)
12.10–12.35 (25 min.)	Customs' regulatory and business requirements for the provision of ITMATT and the related EAD	Noor Adan (IB)
	Already in place with implementation from 2018 to end of 2020	
	 From 2021: US STOP Act and Brexit, ICS2 and VAT for EU 	
	 Importance of EAD/ITMATT and previous steps before implementation: DSA–UPU status and UPU advice 	
12.35–12.45	Questions and answers	_
12.45–13.00 (15 min.)	Country presentation on the implementation of data compliance: what steps were taken to implement it, and how data compliance improved	EMSC member (China, People's Rep.)
13.00–13.15 (15 min.)	Operational performance: ITMATT declaration level report, ITMATT transmission and timeliness report, CDS monitoring options	Javier Garcia (IB)
13.15–13.30	Questions and answers	-
13.30–13.50 (20 min.)	Technical solutions available to members for data capture of ITMATT messages	Stephane Hermann (IB/Postal Technology Centre)
13.50–14.05 (15 min.)	Country presentation on implementation of CDS	EMSC member (Cayman Islands)
14.05–14.15	Questions and answers	-
14.15–14.45 (30 min.)	Quality reporting and monitoring tools for performance assessment of EMSC members in relation with ITMATT	Jean-Marc Coeffic (IB)
		Julia Bazukina (IB/EMS Unit)
	 UPU compliance project 	
	 SMART monitoring tools and EMSC awards 	
14.45–15.00 (15 min.)	Conclusions and next steps	Patrick Richon (Chair)
		Osamu Goto (Vice-Chair)

Berne, March 2021

