

Opening Remarks



Introduction

Electronic Advance Data (EAD) is a long standing project, which has now reached implementation stage

- Yemen incident in October 2010 was the trigger
- Article 9 of the UPU Convention is amended during the Doha Congress in October 2012
- Following UPU decisions approved during the POC for all postal items containing goods starting 1 January 2021 the following rules shall be respected:
 - Bear an S10 barcode
 - Nesting is mandatory
 - EAD is required

Requirements on EAD have increased worldwide for security and/or taxation reasons with year 2021 fixed as maximum deadline





EMS

EMS as the premium service of Posts and largely competing with private couriers and integrators needs to comply with all regulations, since it allows to:

- Maintain good service and reliable transit times
- Integrates the same playing field as other transport operators
- Extends the EMS products offer with new services





EMS ITMATT data

March 2021

Region	# of members	# members transmitting ITMATT	% ITMATT sent
Africa	37	22	55%
Arab	16	11	38%
Asia Pacific	38	31	63%
Caribbean	19	13	62%
Europe	50	40	32%
Latin America	16	13	74%
North America	2	2	25%
Total	178	132	56%

74% of members are transmitting ITMATT

56% of items have ITMATT (EMS UPU database)





Agenda

Timings	Subject	Lead
11.00-12.00	Registration	Secretariat
12.00-12.10	Opening remarks	Patrick Richon (Chair)
		Abdelilah Bousseta (IB)
		Osamu Goto (Vice-Chair)
12.10–12.35 (25 min.)	Customs' regulatory and business requirements for the provision of ITMATT and the related EAD	Noor Adan (IB)
	Already in place with implementation from 2018 to end of 2020	
	 From 2021: US STOP Act and Brexit, ICS2 and VAT for EU 	
	 Importance of EAD/ITMATT and previous steps before implementation: DSA–UPU status and UPU advice 	
12.35–12.45	Questions and answers	-
12.45–13.00 (15 min.)	Country presentation on the implementation of data compliance: what steps were taken to implement it, and how data compliance improved	EMSC member (China, People's Rep.)
13.00–13.15 (15 min.)	Operational performance: ITMATT declaration level report, ITMATT transmission and timeliness report, CDS monitoring options	Javier Garcia (IB)
13.15-13.30	Questions and answers	-





Agenda

13.30–13.50 (20 min.)	Technical solutions available to members for data capture of ITMATT messages	Kazuo Kamishiro (IB/Postal Technology Centre)
13.50–14.05 (15 min.)	Country presentation on implementation of CDS	EMSC member (Cayman Islands)
14.05–14.15	Questions and answers	-
14.15–14.45 (30 min.)	Quality reporting and monitoring tools for performance assessment of EMSC members in relation with ITMATT — UPU compliance project	Jean-Marc Coeffic (IB) Julia Bazukina (IB/EMS Unit)
	SMART monitoring tools and EMSC awards	
14.45–15.00 (15 min.)	Conclusions and next steps	Patrick Richon (Chair)
		Osamu Goto (Vice-Chair)

